Αϋπνία

Ο όρος αϋπνία περιγράφει μια διαταραχή ύπνου, δηλαδή δυσκολία κάποιου να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος όσο το επιθυμεί ή όσο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση καλής υγείας. Όσοι βιώνουν αυτή η διαταραχή ύπνου νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ευερέθιστοι, έχουν χαμηλή ενέργεια, κατάθλιψη και αδυναμία συγκέντρωσης.
Η αϋπνία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων παθήσεων, ή συμπτωμάτων όπως χρόνιος πόνος, καρδιακή ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμός, οισοφαγίτιδα, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αϋπνία στον ύπνο, ορμονολογικές διαταραχές (π.χ. εμμηνόπαυση). Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε χρήση φαρμάκων ή ουσιών (καφείνη, νικοτίνη, αλκοόλ). Τέλος, μπορεί να έχει σχέση με συνθήκες εργασίας (νυχτερινό ωράριο ) ή και συνήθειες της καθημερινότητας (λόγου χάρη ορισμένοι μαθητές /φοιτητές μελετούν αργά τη νύχτα διότι θεωρούν ότι η επιλογή αυτής της ώρας έχει καλύτερα αποτελέσματα).
Η Δυτική Ιατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αϋπνίας με χορήγηση χαπιών, κατά κύριο λόγο ηρεμιστικών (βενζοδιαζεπίνες) ή υπναγωγών (zolpidem) η λήψη των οποίων ενδέχεται να έχει πιθανές επιπλοκές (άνοια, εθισμός) ή και πρόκληση τραυματισμών λόγω της επερχόμενης υπνηλίας κατά τη διάρκεια της πρωïνής εργασίας.
Σε αντίθεση με τη Δυτική Ιατρική, η οποία αντιμετωπίζει την αϋπνία ως μια πάθηση χωρίς να ψάχνει τα αίτια τα οποία την προκαλούν, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, μέσω του βελονισμού, έχει εξατομικευμένη θεραπεία για την αϋπνία βάσει της μορφής με την οποία εκδηλώνεται κάθε φορά. Υπάρχουν δηλαδή τουλάχιστο οκτώ διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών τα οποία με τη σειρά τους προσαρμόζονται στην ιδιοσυγκρασία κάθε θεραπευόμενου.
Θα αναφέρω οκτώ διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις αϋπνίας, κάθε μία από τις οποίες θεραπεύεται με επέμβαση σε διαφορετικά βελονιστικά σημεία:
α) χρόνια αϋπνία που οφείλεται σε αναιμία ή ανεπάρκεια qi – ενέργειας
β) ύπνος διαταραγμένος από όνειρο/εφιάλτη
γ) πρόβλημα στην έναρξη του ύπνου όταν το σώμα είναι μεν κουρασμένο αλλά το μυαλό είναι απασχολημένο
δ) προβλήματα ύπνου καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας
ε) διακοπή του ύπνου μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη νύχτα και αδυναμία ύπνου στη συνέχεια για δύο με τρείς ώρες
ζ) πρόωρη αφύπνιση με αίσθημα στεναχώριας ή ανησυχίας
στ) υπνηλία που συνοδεύεται από χαμηλή εγρήγορση χωρίς η κατάσταση του ασθενούς να βελτιώνεται μετά από τον ύπνο
η) ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου προκειμένου να νιώθει κάποιος ενεργητικός και σε εγρήγορση.
Πέραν της θεραπείας με βελονισμό καλό είναι ο θεραπευτής να λαμβάνει υπόψη την αποτύπωση των καθημερινών συνηθειών και του τρόπου ζωής του θεραπευόμενου και να παρέχει συστάσεις που ενδεχομένων να αφορούν σε αλλαγή του τρόπου ζωής, του διαιτολογίου ή στην αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης/παρέμβασης ώστε τα αποτελέσματα του βελονισμού να είναι μακροχρόνια και η θεραπεία ολοκληρωμένη.