Οσφυαλγία

Είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, δηλαδή μεταξύ των κάτω ορίων του θώρακα και των γλουτιαίων πτυχών. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχυαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας μέχρι και το δάκτυλο του ποδιού.
Έχει υπολογισθεί ότι το 65-80% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει ένα τουλάχιστο επεισόδιο οσφυαλγίας. Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι τα ακόλουθα: μυοσυνδετική βλάβη, οστεοαρθρίτιδα της οσφυïκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, διάφορες οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες, πολλαπλούν μυέλωμα, αιμοσφαιρινοπάθειες, ινομυαλγία.
Από όλα αυτά τα αίτια της οσφυαλγίας, τα συνηθέστερα σε ποσοστό 90% είναι μηχανικά. Η συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση της δυτικής ιατρικής είναι η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, τοπική έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού, φυσικοθεραπεία και σε ένα ποσοστό 5% χειρουργική αντιμετώπιση.
Ο βελονισμός αποτελεί τη μοναδική μη φαρμακευτική και κυρίως πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, αλλά και σχεδόν του συνόλου των ορθοπεδικών παθήσεων, όπως αυχεναλγία, ραχηαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνος του ισχύου, οστεοαρθρίτιδα γόνατος κ.ά.
Ο βελονισμός είναι η πιο εξατομικευμένη μορφή θεραπείας. Βάσει της θεωρίας του, η οσφυαλγία και οι λοιπές ορθοπεδικές παθήσεις είναι ένα Bi σύνδρομο εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης, που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, μούδιασμα και αίσθηση βάρους.
Για τη θεραπεία του συνόλου των ορθοπεδικών παθήσεων μέσω του βελονισμού λαμβάνουμε υπόψη τα ακόλουθα: τη χρονική στιγμή της εμφάνισης του προβλήματος (οξύς πόνος, υποξύς, χρόνιος, υποτροπιάζων), τα κλινικά συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν, όπως μυïκές συσπάσεις, ζέστη, ωχρότητα, κρύο, αδυναμία, ατροφία, πόνος τοπικός ή που ακτινοβολεί. Επίσης λαμβάνουμε υπόψη το ακριβές σημείο εμφάνισης του πόνου, τον χρόνο εμφάνισης του πόνου, για παράδειγμα στην ανάπαυση ή στην κίνηση, καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση της κίνησης μετά από ανάπαυση.
Στην Κινέζικη Ιατρική για την θεραπεία οσφυαλγίας, ισχυαλγίας και λοιπών ορθοπεδικών προβλημάτων, εκτός από τις βελόνες, χρησιμοποιούμε επίσης βεντούζες, μόξα, ηλεκτροθεραπεία, διατροφικές συμβουλές καθώς και συμβουλές σχετικά με την καθημερινότητα του ασθενούς.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι θεαματικά, η διάρκειά τους είναι πολύ μεγάλη και σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για πλήρη ίαση. Κυρίως όμως δεν έχουμε τις παρενέργειες που προκαλούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης και κυρίως τα χειρουργεία αποκατάστασης.